Wil jij ook trainen op topniveau?

Jim van der Leer

Waar het begon

Ik, Jim van der Leer, begon in augustus 1992 met voetballen bij voetbalvereniging H.O.V. in de Rotterdamse wijk Crooswijk. De club die toen nog op hoog amateurniveau actief was speelde geregeld oefenwedstrijden tegen bvo's als Sparta en Feyenoord. Na zo'n oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenootjes van Feyenoord werd ik uitgenodigd om een oefenstage mee te draaien, en dat was met succes. In 1993 speelde ik, toen nog als rechterspits, in het shirt van Feyenoord. Op een zaterdagochtend kregen we op de club te horen van onze trainer dat onze keeper er niet was en dat het mooi zou zijn als een speler die taak voor een dag kon overnemen. Ik zag dit als een uitdaging en stak vol overgave mijn hand op. Het ging die ene wedstrijd zo goed dat ik overspoeld werd met complimenten van trainers, medespelers en ouders. Dit voelde super. Bij Feyenoord bleef dit niet onopgemerkt en al spoedig volgde een aanbieding. Ik kon kiezen uit 2 mogelijkheden : voetballen in de E2 of keepen in het 1e selectie-elftal F1. De keus was gauw gemaakt, ik wilde zo hoog mogelijk spelen en werd dus keeper!

Bekende trainers en succesvolle ploeggenoten

Het was een verademing om 5 dagen per week op varkenoord rond te lopen, de ene na de andere top-trainer stak zijn tijd en energie in je. In de f-jes kregen we als keepers bijvoorbeeld training van Wim Berends, oud prof van Sparta 1 (nu keeperschool Skills) maar ook techniek training van meneer Wlodi Smolarek, oud Pools international en oud speler van Feyenoord 1. Later in de opleiding volgde keepertrainers als Pim Doesburg. Dat was natuurlijk ideaal voor jonge keepers in ontwikkeling. Jarenlang heb ik bij Feyenoord mogen voetballen met toppers als Royston Drenthe en Jonathan de Guzman maar ook voor de KNVB elftallen waar ik de gehele Feyenoord jeugd voor werd uitgenodigd speelde ik met toppers als Jan-Arie vd Heijden (toen Ajax) samen.

Fascinerende amateur wereld

Als 1e jaars A-junior kwam er een einde aan het tijdperk Feyenoord. Binnen deze categorie werden harde keuzes gemaakt over het wel of niet doorstromen van keepers en voetballers naar de A-selectie. Dit zou het laatste station moeten zijn voor een evt. stap naar de senioren en daarmee dus naar een profcontract. Zo ver kwam het helaas niet, ik viel af, mocht blijven op amateurbasis maar vertrok toch bij Feyenoord. Het deed me teveel pijn om te blijven. Was de keuze terecht? Jazeker! Ik was er niet klaar voor, fysiek niet maar zeker mentaal niet. Ik was me er niet van doordrongen dat ik er misschien wel erg dichtbij was, ik was er niet mee bezig maar nam alles voor lief. Wijsheid komt met de jaren zeggen ze, dat was hier zeker van toepassing.

Prof of amateur

Nog voordat ik kon beseffen dat ik het niet gered had bij Feyenoord, stond de 1e amateurclub al bij mijn ouders op de stoep, R.K.S.V. Leonidas deed me op 15-jarige leeftijd een aanbieding om bij de zondag 1e klasser te komen spelen. Niet slecht op die leeftijd. Ik maakte nog voor mijn 16e mijn debuut in het 1e tijdens de competitie. Na een verblijf van 2 seizoenen werd ik weggeplukt door toenmalig zondag-hoofdklasser v.v. Papendrecht. Na een goed 1e half jaar kreeg ik nog éénmaal de kans om mijn kunsten te vertonen op het allerhoogste niveau. Ik kreeg een uitnodiging om mee te trainen met jong PSV en met keeperstrainer Frans Hoek. De stage werd mede mogelijk gemaakt door Oud prof voetballer John Hoeks. Ondanks dat dit een succesvolle stage was, is het helaas niet gelukt hier een contract af te dwingen, geen schande tussen topkeepers als Heurelho Gomes (oud prof psv) en Cássio Ramos (Braziliaanse selectie). Wat overblijft is een mooie ervaring op de Hertgang. Hierna volgde een lange ontdekkingsreis langs diverse verenigingen in Zuid en Noord-Holland v.v. T.O.G.R., F.C. Chabab Amsterdam, v.v. Neptunus, I.F.C., v.v. Heerjansdam, s.v. Poortugaal, v.v. Kocatepe, s.v. D.W.O, v.v. Hillegersberg en tegenwoordig weer te bewonderen in het 1e elftal van D.W.O. Ik bewaar een hoop goede herinneringen aan alle clubs en trainers en heb geen moment spijt gehad van de vele clubs waar ik voor gespeeld heb. Ik ben een avonturier geweest op de Nederlandse velden en heb er een hoop vriendschappen aan over gehouden.

Motivatie en Visie

Wat me opgevallen is bij de amateurs is het geringe aanbod aan keeperstrainingen. Bijna overal waar ik actief geweest ben was dat alleen geregeld voor de senioren-selectie en zo heel af en toe eens voor de hoogste jeugd-keepers. Vanaf mijn 25e ben ik me bij de volgende clubs gaan inzetten voor de jeugdkeepers ; I.F.C, D.S.V.P, v.v. Hillegersberg en s.v. D.W.O. Met ingang van het seizoen 2020/2021 ben ik door s.v. D.W.O. aangesteld als keepers coördinator. Hierbij kan ik me richten op alle keepers binnen de voetbalvereniging s.v. D.W.O. want net als mijn collega's van andere keeperscholen vind ook ik dat alle keepers aanwezig op een vereniging de aandacht verdienen van een ervaren en goede keeperstrainer. De keepers moeten, net als ik vroeger, alle middelen aangereikt krijgen om het maximale uit zichzelf te kunnen halen. Ik ben er van overtuigd dat meerdere keepers binnen de jeugdopleiding een 1e elftal moeten kunnen halen met de juiste begeleiding. Buiten het geven van privétrainingen en 1-op-1 trainingen ben ik actief bij diverse regio-clubs om daar de jeugdkeepers op te leiden. Het doel is om binnen mijn kunnen zoveel mogelijk regio keepers de mogelijkheid te bieden om betaalbaar op niveau te trainen met veel plezier en toewijding.

Wij werken samen met
Wij trainen de keepers van